Wat als je lieve kleine baby niet stopt met huilen, wat je ook probeert? Dan is de mooie roze wolk snel verdwenen kan ik je vertellen.
Tijdens de zwangerschap van ons tweede kindje keek ik zo uit naar de kraamtijd, heerlijk samenzijn met ons gezin en vooral veel genieten. Natuurlijk zou het zwaar worden; de gebroken nachten, het postpartum herstel, het wennen aan het leven met een tweede kindje, maar er zou vooral heel veel liefde zijn. Nooit had ik gedacht dat mijn lieve kindje het zo zwaar zou hebben en zoveel zou gaan huilen.
De bevalling verliep goed; een VBAC (vaginale bevalling na een eerdere keizersnede), ik was super trots! Wel had het veel van mijn lijf gevraagd omdat de bevalling wel heeeelll lang duurde. Maar dit was niet erg, ik was hierop voorbereid en ik zou de 3x5 regel volgen op zo optimaal mogelijk te herstellen; 5 dagen in bed, 5 dagen op bed en 5 dagen in de buurt van het bed. Daarnaast had ik de allerliefste kraamverzorgster die ik me maar kon wensen; Kraamdoula Marijn (https://www.dekraamdoulaamsterdam.nl/) Mijn kraamweek bestond vooral uit rusten, knuffelen met Fedde en zo min mogelijk prikkels.
Fedde was een kindje van 9 pond en had een fantastische start, hij viel bijna niet af en de borstvoeding liep als een tiet ;) Maar toch viel het op dat hij niet echt wou 'landen', dit viel ook de verloskundige op die op kraamvisite kwam. 'Hij hangt bijna letterlijk aan je' en dat was ook wel de beste omschrijving... Hij vroeg veel om de borst, kon weinig prikkels hebben en was oké zolang hij maar (huid op huid) op mij lag. Toen dacht ik nog; niet gek toch? Hij is net in een compleet nieuwe wereld terecht gekomen.
Toch bleken het voortekenen van een lange, intense periode waarin de roze wolkjes ver te zoeken waren... Fedde was een huilbaby
Ik, mijn man Marvin en een ander ouderpaar doen ons verhaal in de nieuwe podcast 'Ontroostbaar'
De podcast
Hoe is het om een baby te hebben die bovenmatig veel huilt? En wat kun je dan doen? De nieuwe, driedelige podcastserie Ontroostbaar biedt betrouwbare informatie.
“Het huilen ging door merg en been”, vertelt moeder Esther in Ontroostbaar. “Soms kwamen we op tien uur huilen per dag uit. Ik moest zelf ook de hele dag huilen.” Moeder Rosalie: “Ik herkende mijn eigen kindje niet meer. Ik weet dat ik een goede moeder ben, maar wist niet meer wat ik kon doen.” De impact van huilbaby’s wordt niet altijd gezien, maar kan groot zijn, blijkt uit de nieuwe podcastserie van journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst. Zo lopen ouders van een huilbaby (die met hun kindje naar het ziekenhuis gaan) veel meer risico op een depressie dan ouders van een niet-huilbaby. Ook hebben zij vaker angstklachten en stress en ervaren ze minder binding met hun
kindje.
In Ontroostbaar horen we Esther en Jesse en Rosalie en Marvin. Beide stellen kregen kortgeleden een baby die bovenmatig veel huilde. Ze vertellen over de intensiteit daarvan, onbegrepen worden en zoeken naar een oplossing.
Kinderarts Ineke de Kruijff (St. Antonius Ziekenhuis), die promoveerde op huilbaby’s, zegt dat artsen in slechts vijf
procent van de gevallen een medische oorzaak vinden. Samen met jeugdarts Willemien Klazema (GGD regio Utrecht) vertelt zij in Ontroostbaar welke zorg kan helpen. Ook belichten zij de laatste ontwikkelingen: jaarlijks worden naar schatting zevenhonderd baby’s vanwege huilen opgenomen in het ziekenhuis, maar door de impact van een opnamen kiezen artsen steeds vaker voor meer begeleiding thuis en poliklinische hulp.
De eerste aflevering van Ontroostbaar verschijnt dinsdag 5 september, aflevering 2 en 3 volgen op 12 en 19 september. De trailer staat nu al online. Luisteren kan onder meer via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en www.antoniusziekenhuis.nl/ontroostbaar. Op deze website is ook achtergrondinformatie te vinden.
Journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst maakten Ontroostbaar in opdracht van kinderarts Ineke de Kruijff. De podcast kwam tot stand met financiële steun van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein, Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) en dankzij crowdfunding. Dallinga en Hilhorst maakten eerder samen de populaire podcastserie Zwarte Muisjes, over psychische problemen rond de zwangerschap. Dallinga maakte meer dan vijftien podcastseries, waarvan twee werden onderscheiden met journalistieke prijs de Tegel.
Comentarios